Co to je QR kód? Na co je a jak s ním platit.

Vypadají nenápadně, třeba jako rozsypaný čaj. Černobílé čtverce v sobě ale skrývají tolik informací, že se je vyplatí používat. Třeba na placení.

QR je zkratkou dvou slov – Quick Response. A opravdu, QR kódy poskytují okamžitě záplavu informací. Do jednoho se vejde víc než 7 000 čísel nebo víc než 4 000 znaků. Jejich výhodou je, že tyto informace skryté do černobílých čtvreců lze získat, i když je kód poškozený. Záleží na typu, u těch nejvíc odolných lze informace načíst, i když je QR kód poškozený z 30 %.

Co je QR kód?

QR kódy jsou vlastně vylepšenými čárovými kódy. Až na to, že se do nich vejde násobně víc informací. Jsou do nich totiž zapisovány ve vrstvách, a to nejen čárami, ale také body. Černé jsou kódovány jako jedničky, bílé jako nuly.

Ukázka QR kódu

Nakupujte teď, plaťte pak

Této službě se říká „odložená platba“ a původně vznikla pro nákup na internetu – aby si zákazník mohl zboží nejdřív prohlédnout a zaplatit, až když s ním byl opravdu spokojený. Tenhle způsob platby se ale hodí i ve chvíli, když na peníze teprve čekáte. Právě přes Twisto lze platit na stovkách e‑shopů (zaplatíte s ním přes potraviny, elektroniku až po vybavení domů). Právě teď se hodí vědět, že jde vždy o online platby, tedy bezhotovostní nákupy.

Kde se vzal QR kód?

Na svět přišly v Japonsku ve 20. století. Firma Denso Wave jimi chtěla označovat díly v automobilkách. A protože firma za svůj vynález nechtěla žádnou odměnu, kódy se začaly po světě šířit ve velkém. Díky svému japonskému původu se do nich kromě čísel a znaků latinky vejdou i japonské znaky kandži. Jeden QR kód jich pojme až 1 827.

Platba v aplikaci = rychlá a bezpečná

QR kódy dnes najdeme téměř na všech tiskovinách, ale třeba i na fakturách (Chcete vědět, jak platit faktury vyfocením? S Twistem to jde jednoduše). Platit QR kódem totiž šetří čas. Hodně času. Díky kódům odpadne zdlouhavé vyplňování údajů, které jsou k zaplacení nezbytné. Stačí kód vyfotit nebo zkopírovat a vložit do bankovní aplikace (záleží na bankce, některé se otevřou automaticky) nebo internetového bankovnictví na webu. Formulář k platbě se automaticky vyplní, takže odeslání částky pak stačí jenom potvrdit. Ušetří to aspoň půl minuty času. Takhle lze zaplatit i vyúčtování Twista (či dokonce každou platbu). Stačí jen kliknout na platbu převodem. Je to rychlé a bezpečné.