12. 9. 2022

Rodiče řeší drahé školní pomůcky, se zářijovým rozpočtem jim pomůže BNPL

Praha 12. září 2023 –⁠ Školní pomůcky zdražily podle informací ČTK meziročně až o 10 procent. Základní a nezbytná školní výbava pro jednoho prvňáčka proto může rodiče vyjít i s aktovkou až přes tři tisíce korun. Zajištění školního dítěte se tak s ohledem na růst cen stává pro rodiče stále těžším úkolem, těmto výdajům se přitom často nelze vyhnout. Podle Jana Hanzlíka z Twista může zářijovému rodinnému rozpočtu pomoci využití odložených plateb nebo bezplatné rozložení vyšších výdajů například za učebnice či sportovní vybavení na třetiny. Zářím navíc školní výdaje neskončí, rodiče často platí až tisíc korun měsíčně za další školní a mimoškolní kroužky či výlety.

Začátek školního roku je spojený s velkou finanční zátěží rodinného rozpočtu ve formě nákupu školních pomůcek pro děti. Rodiče musí během několika týdnů zaplatit sešity, psací a výtvarné potřeby, učebnice, sportovní výbavu do tělocviku a zájmové kroužky. Jedná se o položky, kterým se z velké části nelze vyhnout, jelikož jsou pro studium dítěte nezbytné. Rodič tedy musí jejich koupi uskutečnit, pokud se tedy neobrací na charitativní organizaci nebo nepořizuje věci z druhé ruky, což také u mnoha položek není možné -- například u pracovních sešitů a cvičebnic.

„Září je na měsíční rozpočet rodiny velice náročné, zejména po letních dovolených a táborech. Obzvláště velký je pak nápor na rodiče s více dětmi školního věku. Než se ale rodiče se stabilním příjmem obrátí na charitativní organizace nebo se rozhodnou dítěti část vybavení nekoupit vůbec nebo až později během roku, stačí se podívat na vhodné platební metody. Ty jim mohou pomoci vše včas nakoupit a zaplatit to postupně tak, jak jim to vyhovuje s ohledem na měsíční rozpočet," dává rodičům tip Jan Hanzlík, country manager CZ v Twistu.

Učebnicemi to nekončí

Září přináší rodičům školních dětí mnoho jednorázových výdajů, ale řada dalších je čeká během roku. Patří mezi ně náklady na každodenní dojíždění do školy a na kroužky, školní obědy a svačiny a zapomenout se nesmí ani na školní výlety a exkurze, které v případě cest do zahraničí mohou dosahovat částek přes deset tisíc korun.

„S rovnoměrnějším rozložením výdajů za školu a kroužky mohou rodičům pomoct některé platební metody, jako je odložená platba, se kterou výdaj mohou zaplatit do 30 dní, tedy například až v říjnu. Pro větší nákupy například učebnic nebo sportovního vybavení je možné využít také nákup na třetiny, se kterým si mohou bezplatně rozložit platbu do více měsíců. Tyto možnosti jsou ideální pro rodiče, kteří mají pravidelné příjmy a vědí, že jim v říjnu přijde další výplata. Často jim stačí odložit některý výdaj na další měsíc, odlehčit zářijovému zápřahu a nemají problém vše zaplatit," vysvětluje Hanzlík.

Odložené platby nebo nákupy na třetiny od Twista jsou rodičům dostupné i bez registrace na e-shopech s učebnicemi, jako jsou Knihy Dobrovský, a se sportovním vybavením, jako je obchod inSPORTline. Přes Twisto mohou rodiče dětem zaplatit i mimoškolní vzdělávání, například jazykové kurzy angličtiny, němčiny, španělštiny a francouzštiny v Nepustilově jazykové škole. Registrovaní uživatelé s Twisto kartou si pak mohou platby odkládat v kterémkoli online i kamenném obchodu. Pomoci s výdaji za kroužky či školní výlety jim mohou i jednorázové virtuální karty.

Doplňující informace k tiskové zprávě

Nedávné tiskové zprávy

Více o službě Twisto

Twisto představuje chytré řešení pro platby a nakupování a už v roce 2013 jako první v ČR zavedlo odložené platby, známé také pod zkratkou BNPL (buy now pay later, nakupuj teď, plať později). Díky funkci Twisto Pay lze na jedno kliknutí, bez registrace a zdarma platit internetové nákupy, na jejichž úhradu mají zákazníci 30 dní. Registrovaní uživatelé pak mají možnost využít k placení Twisto kartu (vydanou Mastercard) -- virtuální nebo fyzickou, zaplatit mobilem díky Apple Pay nebo Google Pay, vyrovnat faktury jejich vyfocením nebo snadno rozdělit společný účet mezi kamarády s funkcí Twisto Split. Splatnost nákupů s Twisto účtem je 45 dní. Twisto také umožňuje nákup na splátky s okamžitým schválením a Nákup na třetiny bez navýšení. V roce 2018 firma úspěšně vstoupila také na polský trh.