7. 8. 2020

RPSN, cashback a platba QR kódem. Slovníček finančních pojmů, které se budou v životě hodit

Co si představit pod virtuální kartou? A co vlastně znamená ta zkratka RPSN, která vám vzdáleně cosi připomíná? Ačkoliv třeba máte slušný obecný přehled, vyznat se v termínech finančního světa může být občas pěkný oříšek. Možná, že v následujícím slovníčku od Twista objevíte něco, co vaši vědomostní zásobu přeci jen dokáže obohatit.

Virtuální karta

Chytrá horákyně placení existuje i neexistuje zároveň. Do ruky ji vzít nemůžete, protože nikdy nevznikla fyzicky, ale přesto ji můžete nosit všude s sebou - a to v telefonu díky Apple Pay či Google Pay. Umožňuje nejbezpečnější placení vůbec, protože se v podstatě nedá zneužít, je chráněná biometrikou. Platit se s ní dá pohodlněji také online, k potvrzení platby stačí jedno kliknutí na mobilu. A v neposlední řadě umožňuje bezkontaktní placení, jedna z velkých výhod v pandemické době, kdy je ťukání pinu do terminálu zbytečností.

Cashback

Pojem s několika významy: může jít o službu, která na prodejnách nahrazuje výběry z bankomatu, nebo o možnost získat peníze zpět z nákupů na internetu. V případě Twista například funguje tak, že se prokliknete na příslušný e-shop skrz Twistí apku či web a vyberete si možnost Využít výhodu. Pak nakupujete jako obvykle a cashback je vám nakonec zpětně vyplacený na účet ve formě kreditů, se kterými lze nakupovat dál.

Směnný kurz / lístek

Pokud plánujete platit v cizí měně, je dobré se podívat na aktuální směnný kurz. A to platí i v případě, pokud se chystáte navštívit směnárnu pro výměnu hotovosti. Díky rozšiřujícím se možnostem bezkontaktního placení naštěstí tato nutnost většinou odpadá a po Evropě si většinou vystačíte s kartou a jen malým obnosem v peněžence. Při platbě Twistem máte dokonce lepší kurz, než mají české banky a na cestách se vám pak vyplatí platit hlavně kartou, nebo telefonem.

Odložená platba

Některé služby umožňují koupit teď a platit později. Pokud máte během měsíce nečekané výdaje a platíte Twistem, můžete platbu celé částky odložit až o jeden měsíc.

Splatnost

Datum splatnosti je údaj, který najdete na půjčkách či fakturách. Udává, do kdy je třeba danou částku zaplatit. V případě prodlení pak obvykle musí dlužník zaplatit penále, smluvní pokutu či úrok z prodlení.

RPSN

Temně vyhlížející zkratka znamená roční procentní sazba nákladů.Stejně jako u splatnosti se jedná o povinný údaj, který musí být uveden u všech půjček i prodejích na splátky. Zjednodušeně vám říká, kolik procent z dlužné částky zaplatíte navíc za jeden rok. I když tedy splácíte nákup za měsíc, RPSN se přepočítává na rok pro snadnou srovnatelnost nabídek. Obecně totiž platí, že čím kratší je doba splácení, tím je RPSN vyšší. U krátkodobých půjček tak může RPSN na první pohled působit děsivě, ale nenechte se zmást. Důležité je se podívat na finální částku, kolik člověk zaplatí navíc.

Rozdíl kredit / debet

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou je jednoduchý, zatímco u kreditu platíte penězi banky, u debetu platíte ze svého. Vyplatí se proto aktivně využívat výhod kreditních karet, a to především kvůli bezpečnosti. Debetní kartu je pak dobré mít jako zálohu.

CVC kód

Trojmístný CVC kód (Card Verification Value/Code) se nachází na zadní straně platební karty a slouží k ověření platby. Jedná se o základní bezpečnostní opatření, které slouží při online platbách místo PIN kódu. Nikomu jej proto neukazujte!