31. 10. 2023

Do další dekády s novým mezinárodním vedením. Twisto je krok od profitability a míří na nové trhy

Praha 31. října 2023 -- Po dekádě poskytování BNPL služeb a úspěších na českém a polském trhu, se Twisto posouvá do nové fáze svého vývoje a strategie pod vedením nového vlastníka Param. Dosažení profitability, představení nových produktů a zdrojů příjmů, včetně služeb pro B2B a B2B2X segmenty, a expanze na nové evropské trhy jsou novými cíly Twista, které nedávno přešlo do rukou tureckého fintechového obra Param. Ten je podporován skupinou mezinárodních investorů jako je Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), CEECAT Capital, Revo Capital a Alpha Associates.

Twisto při vstupu do jeho druhé dekády a nové strategie na nových trzích povede nový management skládající se z mezinárodních expertů s bohatými zkušenostmi v platbách, bankovnictví a řízení risk. V čele Twista nově stane Nemika Menevse (dříve korporátní bankéřka, QNB Bank, ABN Bank, ING Bank, Akbank a Param UK), Ömer Karaçoban (dříve PwC a CEECAT Capital) a Brett Belcher (dříve Chief Risk Officer, Raiffeisenbank, GE Capital, Citigroup a Equa Bank). Twisto je první investicí Paramu v Evropské unii a jeho vstupní branou na nové trhy.

„Twisto zaznamenalo na českém a polském trhu úspěchy se svými inovativními platebními produkty. Nyní vstupujeme do nové éry, v níž se zaměřujeme na ziskovost, nové funkce, nové produkty a nové trhy. Twisto je plné velmi talentovaných lidí a Param má značné zkušenosti s diverzifikovanými produkty a disponuje velmi silnými finančními ukazateli. Spojíme to nejlepší z obou světů a představíme chytré produkty pro spotřebitele i firmy. Ráda bych vyjádřila své hluboké uznání celému týmu Twisto a bývalému představenstvu za jejich přínos od samého počátku,\" říká Nemika Menevse, nová předsedkyně představenstva.

Nové vedení přináší do Twista bohaté zkušenosti v oblasti plateb, bankovnictví nebo řízení rizik. Nemika Menevse působí v bankovnictví od roku 1998 a pracovala pro několik bank včetně QNB, ABN Amro, ING Bank a Akbank v Turecku a pro Param ve Spojeném království. V Paramu působí před pět let a je zodpovědná za evropské aktivity. Ömer Karaçoban, nový člen představenstva, působil od roku 2011 v PricewaterhouseCoopers a poté se připojil k CEECAT Capital, jednomu z klíčových investorů Paramu. Brett Belcher přichází do Twista jako třetí nový člen představenstva zodpovědný za oddělení risku a právní oddělení, kde bude řídit rizika spojená s poskytováním platebních služeb. V minulosti vedl oddělení řízení podnikových a spotřebitelských rizik pro některé z největších bankovních skupin ve střední a východní Evropě, jmenovitě Raiffeisenbank, GE Capital a Citigroup.

Twisto přineslo BNPL do Česka

„Během posledních deseti let se Twisto dokázalo stát lídrem mezi technologickými inovátory v oblasti plateb a změnilo způsob, jakým dnes lidé přistupují k online platbám. Jsem rád, že je nyní firma v rukou silného hráče s bohatými zkušenostmi s dosahováním ziskovosti a odbornými znalostmi nových produktů, které podpoří konkurenceschopnost Twista na trzích. Pod Paramem čeká Twisto skvělá budoucnost, za kterou stojí neuvěřitelně talentovaný tým. Přeji Twistu i Paramu hodně štěstí na nové cestě za ziskovou expanzí na nové trhy. Velký dík patří celému týmu Twisto, který mě podporoval od samého počátku i v uplynulých letech,\" komentuje Michal Šmída, zakladatel a bývalý CEO Twista.

Nové vedení a funding povedou Twisto do evropské expanze

„Posunutí Twista do další kapitoly na jeho cestě je pro nás všechny v Paramu vzrušující vyhlídkou. Naše nedávné kolo financování série B -- určené výhradně na podporu evropské expanze -- je důkazem naší silné důvěry v potenciál Twista. Vzhledem k tomu, že se nyní zaměřujeme na širší evropský trh, jsou naši noví členové představenstva Nemika Menevse, Brett Belcher a Omer Karacoban zásadní posilou pro dosažení našich cílů. Naše představenstvo a finanční ranvej z našeho investičního kola B podpoří naši misi rozšířit se ze segmentu B2C na rozsáhlejší model B2B a přinést hodnotu napříč evropským finančním ekosystémem," komentuje zakladatel a CEO Paramu, Emin Can Yılmaz.

Doplňující informace k tiskové zprávě

Nedávné tiskové zprávy

Více o službě Twisto

Twisto představuje chytré řešení pro platby a nakupování a už v roce 2013 jako první v ČR zavedlo odložené platby, známé také pod zkratkou BNPL (buy now pay later, nakupuj teď, plať později). Díky funkci Twisto Pay lze na jedno kliknutí, bez registrace a zdarma platit internetové nákupy, na jejichž úhradu mají zákazníci 30 dní. Registrovaní uživatelé pak mají možnost využít k placení Twisto kartu (vydanou Mastercard) -- virtuální nebo fyzickou, zaplatit mobilem díky Apple Pay nebo Google Pay, vyrovnat faktury jejich vyfocením nebo snadno rozdělit společný účet mezi kamarády s funkcí Twisto Split. Splatnost nákupů s Twisto účtem je 45 dní. Twisto také umožňuje nákup na splátky s okamžitým schválením a Nákup na třetiny bez navýšení. V roce 2018 firma úspěšně vstoupila také na polský trh. V roce 2021 byla firma prodána do zahraničí a je v současnosti vlastněna fintechem Param.

Více o Paramu

Param je lídrem na trhu a průkopníkem v oblasti fintechu v Turecku, za kterým stojí přední mezinárodní private equity firmy a fondy, včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), CEECAT Capital, Alpha Associates a Revo Capital. Param je vysoce ziskový a od svého založení v roce 2014 dosahuje kladného hospodářského výsledku EBITDA. To bylo hnacím motorem zakladatelů a zajišťuje odolnost v dobách volatility trhu. Zároveň tak tvoří silnou kapitálovou základnu pro expanzi. Společnost nabízí malým a středním podnikům i velkým korporacím širokou škálu „pro max" finančních řešení, včetně sofistikovaných online a offline platebních řešení, věrnostních služeb pro zákazníky, služeb peněženek, předplacených karet, inkasa a vlastní služby BNPL a půjček pro malé a střední podniky s názvem Kredim a uživatelsky přívětivých, bezpečných a bezproblémových platebních zkušeností prostřednictvím svých digitálních řešení pro fyzické osoby. Do portfolia společnosti Param patří významní obchodníci, jako jsou Shell, Michelin, Henkel, Trendyol, Getir, n11.com, hepsiburada.com.