12. 6. 2019

5 tipů, jak bezpečně platit na cestách

Připravujete se už na dovolenou? Přečtěte si 5 tipů, jak bezpečně platit na cestách

Praha, 12. června 2019 – S nadcházejícím létem se řada Čechů vydává do zahraničí, ve vyhledávaných turistických destinacích se však často zbytečně stávají cílem podvodníků. Z loňského průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Twisto, například vyplývá, že více než polovina z nich platí stále hotovostí. Důvodem může být obava z nevýhodných kurzů, vysokých poplatků, či zneužití platební karty. Twisto proto přináší pět základních rad, jak snížit riziko zcizení identity, vyhnout se zbytečným poplatkům či nezabezpečeným portálům.

„Většina Čechů neví, že si řada českých bank účtuje skryté poplatky v řádu jednotek procent, bankovní kurzy také nebývají na trhu nejnižší. Oproti tomu při platbě s Twisto kartou v tarifu Premium žádné skryté poplatky neúčtujeme a zákazník má jistotu, že vždy platí za středový kurz. Po každé platbě díky notifikaci v mobilu ihned uvidí, kolik ušetřil navíc. Rodina na týdenní dovolené takto ušetří běžně i pár set korun, říká Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista.

Plaťte kreditkou, debetku mějte v záloze

Platit s kreditní kartou je daleko bezpečnější než dávat svou debetní kartu všanc podvodníkům, kteří se občas v turistických letoviscích nachází. Kreditka by proto měla být primárním zdrojem všech plateb, aby se její případné zcizení neprojevilo na vašich úsporách. Bez debetní karty nicméně také není radno cestovat - poslouží jako zdroj pro výběr hotovosti v zemích, kde nejsou platby kartou možné, a zároveň jako jistá záloha právě pro případ, že by došlo k odcizení kreditní karty.

Krádež identity

Krádeží identity se rozumí každé zneužití citlivých údajů z platební karty, účtu, ale i z osobních dokladů. K tomu může dojít nejen fyzicky, ale i v online světě. Za citlivou informaci se obecně považuje jakýkoliv údaj, který umožní identifikaci. Mezi ně patří i PIN, který organizované skupiny zlodějů dokáží pomocí různých metod odpozorovat, například k získání údajů z magnetického proužku karet (tzv. skimming – okopírování údajů na platební kartě) k výrobě jejich padělků. Triků existuje nespočet, výsledek je ale bývá podobný. Pachatel může libovolně nakupovat zboží nebo dokonce uzavírat smlouvy na vaše údaje.

V takových případech je velmi těžké dokázat, že na vině nejste vy. Riziko lze minimalizovat obezřetností při placení či vybírání z bankomatu a kartu zbytečně nevystavovat, pomoci může i obyčejné zakrývání klávesnice při zadávání PINu. V současnosti je dokonce možné sjednat si pojištění online identity. Vždy, když k takovému případu dojde, je dobré předem vědět, na koho se obrátit. Obecně se jedná o policii, regulátory trhu a poskytovatele onlinových služeb.

Pozor na pochybné rezervační portály

Problém se týká především rezervace lokálních hotelů či služeb, jako je například rezervace auta či různých turistických atrakcí. Pokud budou chybět informace o ochraně osobních údajů, jedná se o první varování. Řádně si pročítejte také smluvní podmínky - nikdy nevíte, zda v nich není uvedené, že jim povolujete předat vaše údaje (včetně o platební kartě) třetím stranám.

V případě špatného zabezpečení se vám rovněž může snadno stát, že dojde k úniku dat o vaší platební kartě. Stejně tak mohou přijít problémy i při platbě na e-shopech. Jedná se buď o weby s nedostatečně zabezpečenou platební bránou či takové, které mají anonymní hosting kdesi v zahraničí, obvykle v zemích třetího světa. Renomované bookingové portály bývají obecně mnohem bezpečnější, než vlastní rezervační systém hotelu. Rozhodně ale platí: rezervaci plaťte v lokální měně a použijte kreditní platební kartu.

Z bankomatu vybírejte jen v lokální měně

Když už musíte vybírat hotovost z bankomatu, vybírejte ji v lokální měně. Při výběru v dolarech či eurech nemívají obchodníci kurzy nastavené příliš přívětivě, nebo je příliš neaktualizují. Není proto překvapivé, že i jeden větší nákup se může notně prodražit. Pozor je třeba si dát také na letištích, nádražích či v obchodech se suvenýry, kde se rozmáhá fenomén DCC (dynamic currency conversion). Obchodník nabídne při placení přepočet do českých korun, výsledná částka pak může být klidně vyšší o více než 10 %. Nejlepší obranou je tak platit vždy v lokální měně a zároveň kartou, jako je Twisto, která používá středový kurz.

Platby z nezabezpečených sítí

Riziko berou na sebe Čeští uživatelé už tím, že se připojují k jakýmkoli veřejným Wi-Fi sítím. Přes potenciálně nebezpečná připojení pak používají internetové bankovnictví a nakupují online. Bez vhodné ochrany vystavují uživatelé sebe a své peníze zbytečnému nebezpečí. I přesto řada Čechů nevyužívá bezpečnou VPN (Virtual Private Network), která umožňuje zachovat si naprosté soukromí při připojení k veřejným sítím. To nejmenší, co lze pro ochranu osobních dat udělat, je udržovat aktualizovaný software ve všech svých zařízeních.


Více o Twisto

Twisto je platební aplikace spojená s kartou Mastercard, která přináší moderní způsob placení. Díky Twisto účtu mohou uživatelé platit internetové nákupy na jedno kliknutí, složenky a faktury hradit jejich vyfocením v mobilní aplikaci a kdekoli jinde využít k placení Twisto kartu nebo speciální platební náramek. Navíc s nejvýhodnějším kurzem pro platby v zahraničí. Všechny nákupy Twisto agreguje v přehledné mobilní aplikaci a zákazník je pohodlně uhradí najednou na konci měsíce. Více informací na www.twisto.cz