30. 6. 2020

O nové karty zažádalo již takřka 20 000 uživatelů, Twisto má řešení i pro Apple Pay!

Deset procent zákazníků ale o klasickou kartu už nezažádá, krize tak urychlí bezplastovou budoucnost

Praha 30. června 2020 - I když Twisto plánovalo pozvolný přechod od stávajícího vydavatele karet, společnosti Wirecard, na podzim letošního roku, osud jim to zařídil jinak. S prvními zprávami o finančních problémech německé společnosti byl management českého startupu v pozoru, ale až do poslední chvíle byl ujišťován, že se nemusí bát. O to větší překvapení poté bylo, když se v pátek 26. června začaly objevovat informace od zákazníků o tom, že jejich karty nefungují. Během čtyř dnů zažádalo o novou kartu téměř 20 000 zákazníků, a díky rozběhnuté spolupráci s americkou společností Marqeta je již větší část na cestě. Designové platební karty, které jsou bez jména, čísla a CVC kódu, jsou zase o krok blíž k bezpečnějšímu modernímu placení. Z čísel také vyplývá, že zhruba 10 % zákazníků přejde už na čistě digitální možnost placení, čímž se jen potvrzuje vize startupu Twisto, který chce být do roku 2025 plně bezplastový. A ačkoliv během úterý začaly staré karty společnosti Wirecard opět fungovat, Twisto v tohoto dodavatele ztratilo důvěru a intenzivně pracuje na rychlém přechodu k novému řešení.

Začátek roku si pro karlínský startup Twisto připravil hned dvě velké zatěžkávací zkoušky. Přitom plány pro letošek byly jasně stanovené - expanze, nové investiční kolo a postupný přechod k novému vydavateli karet v druhé polovině roku. První dvě položky ze seznamu odsunula celosvětová pandemie koronaviru, tu třetí pro změnu urychlil krach německé společnosti Wirecard. „Na naší situaci je jasně vidět, že uspět může jenom ten, kdo se dokáže rychle přizpůsobit aktuální situaci. Můžete mít plánů kolik chcete, ale rozhodně v nich nepočítáte s tím, že přijde globální pandemie, nebo že krachne německá banka, která je na trhu 21 let a má valuaci 25 miliard eur,“ říká Michal Šmída, CEO společnosti Twisto.

Štěstí přeje připraveným

Celou situaci ohledně Twista a německé banky Wirecard zlehčuje fakt, že se český fintech již před několika měsíci rozhodl pro výměnu karetního vydavatele. Proto už na podzim bylo se spuštěním karty v sousedním Polsku k Twisto účtu nahrazeno technologické řešení americkou firmou Marqeta. Tyto nové karty jsou nejen designové, ale také technologicky napřed - nemají například na sobě ani jméno, číslo nebo CVC kód. Díky tomu je jejich bezpečí o třídu výš, protože jsou takřka nezneužitelné pro online nákupy. Obsahují ale také tzv. blind notch, tedy výřez, který pomáhá nevidomým s lepší manipulací s kartou. Pro Českou republiku byla plánovaná pozvolná obměna karet od druhé poloviny letošního roku, a proto už mělo Twisto část karet vyrobených na skladě. Díky této skutečnosti přes víkend proběhla pouze personalizace karet, o které zažádalo už na 20 000 zákazníků.

Po opravdu horkých čtyřech dnech se začaly objevovat informace o tom, že brzy začnou zase staré karty fungovat. I když by se mohlo zdát, že nejjednodušší řešení bude jejich opětovné zprovoznění, Twisto se rozhodlo, že své zákazníky nechce nechat u takto nespolehlivého dodavatele. Proto i nadále pokračuje v obměně karet k účtům a v co nejkratší době chce plně přejít na nové technologické řešení americké Marqety. Má to však jednu výjimku. „Komu doporučujeme zůstat ještě dva měsíce u staré karty, jsou zákazníci využívající Apple Pay, které bude na nových kartách přístupné až na konci léta. Placení telefonem je vysoce návykové a pohodlné, a i já proto změnu karty odkládám,“ říká zakladatel společnosti Twisto. Pokud si Twisto kartu nechali zákazníci v aplikaci Wallet, mohou pokračovat v placení, jako by se nic nestalo. V případě smazání ji stačí manuálně zadat zpět a jít směle nakupovat.

Bezplastovost díky krizi

Když v roce 2019 Twisto prohlásilo, že chce být do roku 2025 plně bezplastové, mnozí jej považovali za blázny. Čísla o placení telefonem ale hovořila jasně - zákazník platící moderním způsobem platí až třikrát více než ten, který používá pouze tradiční nástroje. Kromě zvýšeného pohodlí tomu přispívá i fakt větší bezpečnosti. „Tato skutečnost je dnes klíčová i kvůli strachu z bakterií a virů, o kterých je známo, že jsou v hojném počtu také na bankovkách. Po propuknutí pandemie koronaviru lidé začali omezovat placení v hotovosti, někteří prodejci ji dokonce ani nepřijímali, a já se jim upřímně nedivím,“ dodává Šmída, který je znám svou antipatií k fyzickým penězům. K bezplastové budoucnosti má Twisto zase o krok blíž i díky nutné obměně karet.

Díky certifikaci Digital First, kterou českému fintechu udělila společnost Mastercard na jaře letošního roku, si zákazníci již nemusí objednávat klasickou plastovou kartu, mohou ji vyměnit za kartu virtuální. A čísla potvrzují myšlenku, o které Šmída hovoří již roky. Ze zákazníků, kteří o novou kartu zažádali, jich celých 10 % přešlo čistě k virtuální variantě. „Je logické, že těchto jedinců bude přibývat. Nejen, že je varianta virtuální karty bezpečnější, ale kdo by s sebou chtěl nosit zbytečný plast v peněžence, když může mít všechno v telefonu zabezpečeném vlastní biometrikou?“ uzavírá Šmída.


Více o Twisto

Twisto je platební aplikace spojená s kartou Mastercard, která přináší moderní způsob placení. Díky Twisto účtu se dají na jedno kliknutí a bez registrace uhradit internetové nákupy. Registrovaní uživatelé pak mají možnost vyrovnat faktury jejich vyfocením, využít k placení Twisto kartu, zaplatit mobilem díky Apple Pay nebo snadno rozdělit společný účet mezi kamarády s funkcí Twisto Split. Twisto má navíc nejvýhodnější kurz pro zahraniční platby. Všechny nákupy se zobrazují v přehledné mobilní aplikaci a zákazník je pohodlně uhradí najednou na konci měsíce. Twisto umožňuje také nákup na splátky s okamžitým schválením. V roce 2019 firma úspěšně vstoupila na polský trh.